Erkek arı, belli bir dönem kovan içeresinde olmakta olup ve sadece yaptığı görev yeni ana arı ile çiftleşmektir. Çiftleşen erkek arı çiftleşme sonrası penisin ana arıda kaldığı içi ölmektedir. Döllenmemiş yumurtalardan gelişen erkek arılar koloninin en iri bireyidirler. Çevre koşullarına ve koloninin gücüne bağlı olarak kolonilerde Nisan, Mayıs aylarından itibaren erkek arıları görmek mümkündür.
En çok oğul mevsiminde görülen ve tombul yapılı olan erkek arıların boyu ana arının boyu kadar uzun değildir, fakat işçi arılardan ve ana arıdan daha geniş ve iridir. Erkek arılar çok kısa bir dile sahiptir. Bu nedenle çiçeklerden nektar alamaz. İğneleri olmadığından kendilerini de koruyamazlar.
erkek arı Kolonide erkek arı miktarı sezona ve kolonideki koşullara bağlı olup oğul mevsiminde sayıları 500-2.000 arasındadır. Koloniler ilkbahar ve yaz başlarında erkek arı yetiştirmeye başlarlar. Geç sonbaharda ve kış aylarında normal koşullarda kolonilerde erkek arı bulunmaz. Erkek arı dölsüz ana arıyı havada yakalar ve onunla çiftleşir. Ana arıyla çiftleşen erkek arı çiftleşme organını kaybeder ve ölür. Ortalama yaşam süresi 55-60 gündür.
İşçi arılar ergin erkek arıları koloniden atmak veya erkek arı yumurta, larva ve bazen de pupaların bir kısmını tahrip etmek suretiyle kovandaki erkek arı sayısını düzenlemektedir. Erkek arı yumurtalarının ancak % 50-56’sının ergin arı olarak gelişmesine fırsat verilir.
erkek arı spermi Erkek arılar 4 günlük olduklarında uçuş faaliyetlerine başlar fakat genellikle 5-7 günlükken uçarlar. Erkek arılarda en yoğun uçuş aktivitesi saat 14-16 arasındadır. Erkek arılar genellikle sıcaklık 18-20 oC’nin üzerine çıkmadıkça uçmazlar. Uçuş amacı çevreyi tanıma, dışkılamak veya çiftleşme olabilir. Günde ortalama uçuş sayısı 2-4 olup bu sayı 17’ye kadar çıkabilir. Uçuşa çıkmadıkları zamanlarda kovanda yavrulu çerçeve üzerinde dururlar. Ana arıların kalitesi aynı zamanda erkek arı kalitesine bağlıdır. kraliçe arı ne kadar çok farklı kovanlara ait erkek arılarla çiftleşirse döl verimi ve koloninisinin çalışma gücü o kadar yüksek olur.
Kraliçe arı eğer kendi erkek kardeşleri ile çiftleşirse, peteklerin gözünde kapağı kapanmamış beyaz renkte iken ölmüş pupalar görülür.
Her ne kadar erkek arılar çiftleşmekten başka işe yaramıyor inancı yaygın olsada, nektar akımının bittiği, kovanın içindeki balın olgunlaştığı erkek arılardan anlaşılır! nasıl mı? işçi
Yorumlar
Yorum Gönder